joi, 4 februarie 2016

[ME] - Junior: "Cum sa fac bani?"

Articol postat în ziarul Ministerului Educaţiei.




Cu scuzele de rigoare pentru intarzierea publicarii primului articol, in randurile ce urmeaza va invit sa (re)citim ideile lui Tigran the Great despre cum sa fim bogati chiar daca suntem la inceput de erepublik.

Tigran are cuvantul:

Observ tot mai des jucatori mici care isi pun intrebarea: "cum pot face si eu bani?", majoritatea fiind concentrati in special pe gold. Astfel, am decis sa prezint cateva metode pe care le-am cunoscut pana acum, pentru a face o mica sinteza.

Va invit pe toti cei care mai cunoasteti si altele, sa le mentionati in comentarii, insa precizez din nou ca vorbim de jucatorii mici. Adica n-au 130.000 storage, sa liciteze pe itrade, n-au bani cu nemiluita si hai sa plecam de la premiza ca nici nu baga cardul.

Acum, hai sa vedem ce se califica ca fiind jucator mic:

- se afla in Diviza 1;
- are un strength undeva intre 1 - 5.000 STR;
- un depozit undeva intre 3.000 - 10.000 spatiu;
- au doar o companie food si una weapons (conform misiunii);
- au un ziar (optional).

Acum, marea intrebare: ce poti face pentru a obtine venituri?


1. Work

Exista si posibilitatea de a lucra si la compania altuia, ca angajat. Salariile in eRomania au cunoscut o crestere semnificativa, de cand cu noile bonusuri, tara noastra fiind la ora actuala la fel de preferabila ca si eSerbia, care pana de curand avea cele mai bune salarii.

De aici iti vin veniturile cele mai consistente si mai dese. Momentan cel mai mare salariu din eRomania este 61.5 RON, care dupa taxe te duce la 58.9 RON.

Pana acum, ajungi la 1785 - 1787 RON pe luna. Parca e mai bine, nu? :)

2. Overtime

Mai nou a aparut si posibilitatea de a lucra suplimentar pentru acelasi angajator. Pentru a realiza acest lucru, ai nevoie de case. Este o afacere profitabila, in ideea in care o casa Q1 se plateste singura (din incasarile de la overtime) si iti raman si ceva banuti pe langa.

Momentan, cea mai ieftina casa Q1 este 287.7 RON. Costul lunar (4 case) ar fi de 1150.8 RON, iar incasarile din folosirea tichetelor generate de case sunt de 1767 RON, oferind un profit de 616.2 RON/luna.

Adaugand la veniturile pe care le ai deja ajungem la 2401.2 - 2403.2 RON/luna. Tradus si in aur, inseamna aproape 11 Gold (10.94).

3. Medalii

Treaba cu medaliile e relativ simpla. Pentru jucatorii mici, cele mai accesibile sunt:

Hard Worker - trebuie sa lucrezi 30 de zile la rand. Odata ce ai facut asta, primesti medalia, care iti ofera 5 Gold.

Super soldier - trebuie sa avansezi 250 de puncte in strength, moment in care primesti medalia si cei 5 Gold oferiti si de ea.

Pana aici se adauga 10 Gold la cei 10.94 initiali, ajungand la 20.94 Gold/luna.

De retinut ca frecventa cu care castigi medalia de SS difera in functie de nivelul pe care il ai la training grounds. Pentru a obtine 5 Gold lunar, e nevoie sa ai minim level 2 la TG 1 - cel gratuit.

Acum, daca ignori sfatul de a nu lupta, mai poti castiga relativ usor urmatoarele medalii:

FF - Freedom Fighter - pentru prima, trebuie sa omori 25 de inamici in 3 Resistance War diferite, care si elibereaza regiunile unde au fost deschise. Rasplata: 1000 cc (inainte era 5 Gold, dar a modificat Plato regulile).

TP - True Patriot - trebuie sa dai damage pentru eRomania, si la anumite intervale esti rasplatit tot cu 1000 cc (din nou, ideea lui Plato).

Asta ar adauga 2000 RON (9.12 Gold) la cei 20.94 Gold, ce ne duce la un total de 30.6 Gold. Insa, asta ar fi valabil numai in prima luna, atat FF cat si TP ajungand tot mai greu de obtinut, pe masura ce creste numarul de oponenti ce trebuie invinsi / totalul de damage ce trebuie realizat. Asa ca nu voi mai tine cont de aceste venituri la calculul pentru totalul lunar, ci le voi mentiona ca un bonus.

4. Train

Cred ca ai auzit de 1000 de ori pana acum ca prima ta prioritate este sa-ti cresti nivelul la TG-uri, motivul principal pentru care probabil vrei sa ai cat mai mult Gold.

Desi destul de scump (chiar si cu reducerile lunare), este necesar si poate chiar sa genereze si profit.

Prio 1: cresterea TG 1 la nivel 4 => medalia SS obtinuta la fiecare 12 zile si un venit de 13.08 Gold lunar.

Cu alte cuvinte, ajungi la 20.94 + 13.08 = 34.02 Gold/luna

Prio 2: Cresterea TG 2 la nivel 4 => medalia SS obtinuta la fiecare 8 zile si un venit de 13.38 Gold lunar. Se observa ca desi te costa 0.19 Gold pe zi antrenamentul cu acest TG, la finalul lunii obtii cu 0.30 Gold in plus, fata de train doar cu TG 1. Avand in vedere ca 0.30 Gold inseamna 65.77 RON (cu cativa RON peste salariul pe o zi) as zice ca se merita diferenta + ca ajungi sa-ti cresti si strength-ul mai repede, acumuland 31.8 STR zilnic, versus 21.8 cu folosirea numai a TG 1.

Astfel, ajungi la 20.94 + 13.38 = 34.32 Gold/luna.

Orice crestere a TG-urilor de aici inainte reprezinta costuri, atentia orientandu-se la strength si nu la profit.

5. Ziar

Infiintarea unui ziar este destul de ieftina si profitabila, daca ai un spirit de scriitor sau esti haios, inspirat, creativ, etc. Asta datorita functiei de endorse, unde poti primi 5/10/25 RON de la un jucator pe care l-ai convins sa-ti ofere acesti banuti prin ce ai scris. Acum, e greu sa estimezi un venit lunar din treaba asta, fiind un aspect extrem de subiectiv. Insa hai sa presupunem ca pe parcursul a 30 de zile, primesti 10 endorse-uri de 25 RON. Asta inseamna un venit de 250 RON lunar. Tradus in Gold, castigi 1.14 Gold, ce duce totalul general la 35.46 Gold/luna.

Astfel, realizand toate aceste lucruri, ai un venit garantat de 35.46 Gold/luna, la care se poate adauga si acel bonus de 9.12 Gold mentionat mai devreme.

Personal, mi se pare un venit mai mult decat ok, ce poate fluctua in functie de pretul la diversele obiecte/materiale si pretul aurului, insa in principiu ne invartim in jurul acelei sume.

Cu o planificare coerenta, sunt suficienti pentru a te intretine singur si a nu fi nevoie sa bagi cardul in joc, chiar daca asa, ritmul de crestere e mai mic la inceput.

Alte sfaturi pentru a obtine mai multe venituri ar fi:

- activitate in cadrul UM-ului din care faci parte. Majoritatea au programe de sprijinire a "tinerilor", ce-ti ofera avantaje substantiale in procesul de dezvoltare;

- scrierea periodica de articole. Cu cat scrii mai multe, cu atat devii mai bun la treaba asta, putand astfel sa convingi mai multi oameni sa-ti dea endorse. In acelasi timp, Ministerul Media ofera 50 RON lunar pentru cei care scriu articole, ca un fel de multumesc;

- participarea la concursuri, trivia si programe pentru juniori. Se gasesc jucatori cu experienta si vechime in joc care tin tot felul de concursuri unde poti castiga RON, Gold sau diverse lucruri (food, weapons), care pot fi folosite/transformate in lichiditati;

- imprumuturi. Daca mai ai nevoie de 1-10 gold pentru a creste un nivel la TG, cere Gold cu imprumut pe feedul UM-ului/partidului. Se va gasi cineva sa te ajute.

[ME] Noul Camp de Lupta

Articol postat în ziarul Ministerului Educaţiei.

Salutare! In aceasta luna la Ministerul Educatiei echipa va fi formata din:

ME - Alex Antonescu 
vME - El Prafo Maximo 

In aceasta luna ne dorim publicarea a cel putin un articol nou pe saptamana. Daca ai orice intrebare, trimite-ne un mesaj aici sau intra pe #eRo.Mentors . De asemenea trimite-ne orice idee de tutorial printr-un mesaj laMinisterul Educatiei .

Acest articol iti va prezenta caracteristicile noului camp de lupta. Daca totusi dupa citirea lui mai ai si alte intrebari legate de acest subiect, scrie-le in comentarii.


1. Lista cu “Booster-ele (Amplificatoarele de Daune)” disponibile pe cont.
2. Lista cu Rachetele si Bombele disponibile.
3. Acces rapid la hrana / batoane de energie. Prin apasarea butonului se va consuma automat hrana pana la maximul disponibil sau pana la atingerea limitei de energie recuperabile.
4. Arma curenta. Prin apasarea butonului, se va accesa o lista cu toate tipurile de arme disponibile in joc, putandu-se observa numarul de arme de fiecare tip sau selecta arma ce va fi folosita in atac. Aici apare si optiunea de refacere a stocului, trimitandu-te catre oferta din piata (pentru armele q1-q7). La bazooka te trimite la depozit pentru asamblare.
5. Icoana aferenta rangului militar detinut, numarul de puncte detinute, bara cu progresul pana la avansarea pana la urmatorul rang.
6. Supply Shop continand batoane pentru energie, acceleratoare de daune si componente de bazooka.
7. Apasarea butonului reactiveaza afisarea daunelor pentru fiecare lupta.
8. Butonul deschide o fereastra in care se pot observa statisticile luptei curente. Se poate schimba batalia si divizia. Daca nu s-a terminat runda si e in prelungiri se pot vedea daunele si de la celelalte divizii. Daca s-a terminat si la cel putin o alta divizie se lupta, nu se poate vedea top 5-ul.
9. Apasarea butonului deschide fereastra cu inventarul pentru Guerilla Fights. De asemenea, in acest inventar pot fi cumparate si echipate itemurile pentru GF.
10. Numele jucatorului care a dat cel mai mare dmg la divizia curenta de partea acestuia, daunele facute de acesta precum si optiunea de a afisa jucatorii cu cele mai mari daune la fiecare divizie, daunele facute de acesta precum si optiunea de a afisa jucatorii inamici avand cele mai mari daune de la toate diviziile.
11. Numele jucatorului inamic avand cele mai multe daune la divizia curenta, daunele date de acesta
12. Numele jucatorului (daca tu lupti sau poti lupta, atunci este numele tau acolo), avatarul Unitatii Militare din care face parte (doar daca face parte dintr-o Unitate Militara si poarta uniforma / avatarul), bara reprezentand energia disponibila pentru lupta, tara a carei cetatenie o are jucatorul si divizie din care face parte.
13. Alti oameni luptand de aceeasi parte cu jucatorul (tine). Numarul si locatia pe partea stanga a hartii poate varia. Jucatorii sunt reprezentati de icoana diviziei din care fac parte, nume, energia disponibila si tara a carei cetatenie o detin.
14. Un jucator avand cele mai mari daune date la alta divizie sau chiar la aceeasi divizie de partea adversa.
15. Jucatori inamici reprezentati prin icoana diviziei aferente, bara cu energia disponibila pentru lupta, numele jucatorului si tara a carei cetatenie o detine jucatorul in cauza.
16. Daunele totale date de tine in campanie.
17. Timpul scurs de la inceperea campaniei, precum si optiunea de a deschide o fereastra in care se poate observa situatia tuturor diviziilor in lupta curenta.
18. Punctele acumulate de partea jucatorului in divizia in care lupta precum si cat la suta reprezinta daunele de partea jucatorului din daunele totale date pana in acel moment.
19. Punctele acumulate de partea inamicului in divizia in care lupta jucatorul precum si cat la suta din daunele totale date in lupta reprezinta daunele inamicului.
20. Apasarea butonului porneste cautarea unui adversar pentru Luptele de Strada (Guerrilla Fights) si initierea unei lupte de acest fel.

*** In coltul din dreapta-sus al paginii se afa un drop-down menu care permite accesul la setarile grafice ale campului de lupta(afisarea/neafisarea animatiilor pentru armele nucleare si armele individuale, tranzitia jucatorilor) precum si rata de refresh a animatiilor. ***

[ME] Aliantele din eRepublik

Articol postat în ziarul Ministerului Educaţiei. Republicare.


Salutare!

In acest articol veti afla mai multe despre Aliantele din eRepublik!

Asteria

“Urmand principile prieteniei, fratiei si valorilor morale care stau la baza tarilor noastre, constituim Asteria care va fi fundatia unei cooperari de viitor dintre statele noastre. Nu lasati Asteria sa fie condusa de reguli impuse, ci doar de prietenie, fratie, incredere si intelegere reciproca. Fiecare document care are la baza aceste principii va fi doar reamintirea ca traim intr-o societate civilizata.”
(Fragment din Actul Constitutiv al Asteriei)


Asteria este constituita din urmatoarele state:
1. Romania
2. Argentina
3. Brazilia
4. Slovenia
5. China
6. Serbia

Data infintarii: 10 februarie 2014

Pagina de Wiki eRepublik: Asteria Wiki 

Ziarul Aliantei: Voice of Asteria 

Regulamentul: Charter of Asteria (scris in engleza) 

Canal IRC Public: #asteria.public 


Nebula

“Nebula a fost fondata in eZiua 2671 a Lumii Noi de Australia, Israel, Muntenegru, Norvegia si Japonia. la putin timp dupa crearea aliantei, Republica Ceha s-a alaturat aliantei in eZiua 2683. Dupa caderea aliantelor LETO si Asgard, s-a realizat ca sprijinirea imediata a tarilor pro-Asteria era o necesitate. Cu o intelegere reciproca a greutatilor in ceea ce priveste luptele tarilor, Nebula se angajazea la organizarea, prosperitatea natiunilor membre si lupta impotriva invadatorilor straini. Prioritatea de top este rezervata pentru orice tara (tari) aflata in necaz. Toate celelalte prioritati sunt stabilite in functie de nevoile aliantei Asteria si a aliatilor acesteia.”

Nebula are 6 tari membre:
1. Australia
2. Israel
3. Japonia
4. Muntenegru
5. Norvegia
6. Republica Ceha

Data infintarii: 16 martie 2015

Pagina de Wiki eRepublik: Nebula Wiki 

Ziarul AlianteiNebula News 

Regulamentul: NEBULA Alliance Charter 


Banana Alliance 

“In numele a tot, Dictatorii de mai jos agreeaza formarea unei aliante care sa faca ce facem in fiecare noapte: trolarea lumii. Toate natiunile inscrise aici sunt egale, legate de banane. Obiectivul aliantei este sa scape de mizeria lumii, oameni plictisitori care ucid acest joc si oameni cu mai multe fete. Toate obiectivele noastre vor fi realizate prin intermediul ordinelor de lupta si a fratiei.”
(Preambulul Actului Constitutiv al Aliantei Banana)

Banana este alcatuita din 5 tari:
1. Bolivia
2. Cipru
3. Emiratele Arabe Unite
4. Filipine
5. India

Data infintarii: 23 ianuarie 2015 (conform wiki) / 3 februarie 2015 (conform jocului)

Pagina de Wiki eRepublik: Banana Wiki 

Regulamentul: Charter of Banana 


Pacifica 

“Pacifica este o alianta fondata de Statele Unite ale Americii si Rusia pentru a-si oferi una celeilalte protectie. Letonia a fost primul stat care sa intre in alianta dupa cei doi fondatori, urmata de Taiwan si, mai apoi, Finlanda. Membrii Aliantei sunt condusi de incredere si au ca obiectiv securizarea granitelor nationale pentru a crea o pozitie dominanta in eLume.”

Pacifica se constituie din 5 tari:
1. SUA
2. Rusia
3. Letonia
4. Taiwan
5. Finlanda

Pagina de Wiki eRepublik: Pacifica Wiki 

Ziarul Aliantei: Pacifica News 

Orion 

“Uniti ca unul, ne aflam aici pentru a rezista valurilor oceanului. Toti membri acestei aliante, fara a conta puterea, joaca impreuna intr-o singura barca pentru a atinge obiectivul comun care este atingerea unui viitor mai bun pentru toti.”

Orion are in componenta 5 tari:
1. Canada
2. Franta
3. Iran
4. Peru
5. Suedia


Pagina de Wiki eRepublik: Orion Wiki 

Regulamentul Aliantei: Charter of Orion 

Canal Public de IRC: #Orion.public 



In afara de Asteria, Nebula, Orion, Banana si Pacifica mai exista cateva aliante mici formate din 1-2 tari:

Tripod 
SinFiliS 
WOLF 

Tehnici pentru Medalia de BH

Articol postat în ziarul e Observer, realizat de zmeuNYToată munca depusă pentru crearea acestui articol a fost depusă de el, aceasta fiind doar o republicare.

Salutare soldati!

Acest Articol se adreseaza atat jucatorilor noi cat si celor cu experienta. Dupa cum bine stiti jucatorii cu strength mare au un avantaj in eRepublik, deci inainte sa va ganditi la lupte si la castigarea medaliilor de Battle Hero (BH) va recomand sa va antrenati cat mai mult. In momentul in care ajungeti la un strength decent in divizia voastra va puteti face planuri de lupta si va puteti ghida dupa sfaturile de mai jos. Aceste sfaturi au fost invatate pe o perioada lunga, de la alti jucatori cat si din experienta personala. Incurajez pe cei care au experienta sa vina cu idei si comentarii.




Alegeti lupta cu grija
Daca scopul vostru este strict sa castigati medalia de BH atunci incercati sa va axati pe razboaiele cu mai putina importanta, unde in general lupta mai putini jucatori. Puteti alege un Razboi de Rezistenta (RW) pentru ca nu se poate lupta prin MPP, deci numai jucatorii cu resedinta (nu cetatenia) in tarile care se razboiesc pot participa. In functie de zona va puteti alege ore mai deocheate (in timpul noptii de exemplu) pentru a va mari sansele sau a lupta alaturi de cat mai putini jucatori. Daca nu intrati de la inceput si vreti sa luati BH e bine sa luptati de partea unde bara este pe plus, astfel evitati patriotii care se pot ambitiona si pot da mai mult damage.

Nu luptati la ambitie
Evitati pe cat se poate lupta la ambitie. Daca cineva are pretentii sa "dea peste" e bine sa va ganditi de mai multe ori inainte sa va angajati intr-o lupta "la ambitie". In primul rand sa fiti siguri ca aveti destule resurse (Batoane, Bombe, Arme) pentru a putea face fata unui face-off. De multe ori damageul dat intr-o asemenea lupta v-ar putea asigura mai multe medalii in niste lupte usoare, si s-ar putea sa va para rau. Daca reusiti sa castigati medalia s-ar putea sa va ganditi ca ati fi putut castiga mai multe cu resursele respective, iar daca o veti pierde veti ramane si cu orgoliul lovit si fara resurse.

Lupta cu rachete si bombe
Pentru diviziile inferioare (D1 si D2) lupta cu Rachete, Bombe, si chiar Bazooka poate avea un efect sporit. Bazucile sunt bune sa le pastrati in magazie pentru orice eventualitate, dar daca aveti peste 10.000 strength nu va vor ajuta la castigarea medaliilor. De cand s-au "largit" diviziile nici Rachetele divizionare (cele pe care le puteti construi singuri) nu mai sunt de mare ajutor si nu mai ofera acelasi avantaj in lupte. In principiu Rachetele si Bombele sunt foarte bune pe sfarsitul luptei pentru ca ofera damage "la secunda". Bombele Mari (5.000.000 damage) sunt cele mai efective, deci daca va permiteti Combat Stash si Power Pack este recomandat sa strangeti cat mai multe.
Mai exista situatia in care in spatele primului loc de partea castigatoare sunt 2-3 sau poate chiar mai multi vanatori de medalii care asteapta ultimele secunde. Cel mai hilar moment este acela in care toti cei din spate dau cu Bombele sau Rachetele, iar zidul se intoarce si lupta se prelungeste. Incercati sa evitati pe cat posibil situatia asta.

Lupta la inceputul rundei
De multe ori jucatorii care vor sa ia neaparat o medalie de BH dau tare la inceputul luptei pentru a se desprinde. Daca influenta voastra este destul de semnificativa la inceputul luptei, alti jucatori vor fi descurajati sa incerce sa va ajunga din urma, preferand sa lupte unde e mai putin damage. Exista si o lege nescrisa sau un "Gentlemen's Agreement" in special la diviziile superioare unde optiunea de a castiga un BH se poate expune chiar de la inceput. In cazul acesta, luptand peste primul clasat se poate considera ofensiv, desi medaliile se castiga de jucatorul sau jucatoarea care are cea mai mare influenta (e ca un gen de licitatie). Va sfatuiesc sa respectati aceasta lege nescrisa, pentru ca marea majoritate a jucatorilor o respecta la randul lor.

Lupta la sfarsitul rundei
Lupta la sfarsitul rundei este un joc de-a soarecele si pisica, oarecum riscant. Ca sa ai sanse la o medalie la sfarsit trebuie sa tii cont de cateva chestii esentiale. Trebuie sa fii cu ochii pe ceas ! Daca scorul este "la zero" si bara ramane de o singura parte, atunci lupta se va termina exact la minutul 90 (T90 sau 1:30 min.). Dupa minutul 90 se contorizeaza cate 60 de puncte pe minut. Nu intrati in lupta chiar in ultimele minute pentru ca exista riscul sa nu mai puteti prinde pe primul clasat. Daca vreti sa "furati" BH-ul trebuie sa ramaneti la o distanta decenta in urma primului clasat. Aveti grija daca luptati cu Bombe, ca si ceilalti jucatori le pot avea in stoc. Daca se poate, controlati daca ceilalti jucatori sunt online sau off-line.

Lupta cand sunt CO-uri
Cand sunt CO-uri setate, automat luptele inseamna ca au o importanta sporita si e mai dificil sa puteti lua medalia de BH. Este recomandat sa evitati aceste lupte daca va intereseaza doar castigarea BH. Aveti grija sa nu intoarceti zidul si sa prelungiti runda. Daca se intoarce zidul puteti avea nesansa sa trebuiasca sa dati mult mai mult damage, si acolo intervine si lupta "la ambitie"

Packurile si Promotiile
In sfarsit, dar nu in ultimul rand, trebuie sa discutam putin si despre Packurile oferite de eRepublik. Daca va permiteti acele Packuri, ele pot ajuta foarte mult in economia castigarii unei Medalii de BH. Un Blitzkrieg Pack, de exemplu, va poate mari Bara de Energie cu 2000 de unitati, deci un potential +400ff de unde sa puteti incepe lupta. Un Infantry Pack e folositor in diviziile inferioare pentru a nu aduna puncte XP si a avansa prea rapid in nivel, iar un Combat Stash va ofera +10% Gold la Medalii. Evident, acestea sunt DOAR pentru cei care si le permit.




Sper ca aceste sfaturi, chiar daca le stiati, sa fi fost folositoare.

Va urez succes, si daca aveti intrebari, nu ezitati !

o7